Asil humanitari

Nen vietnamita refugiat en un camp de Malàisia

L'asil humanitari és un asil que s'acorda a persones que s'han vist obligades a abandonar el seu país d'origen per mor de causes racials, religioses, guerres civils, catàstrofes naturals, violació de drets humans, etc.[1] La definició de les raons humanitàries que s'accepten depèn de cada país.

És una aplicació de l'article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans: «En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil en altres països i a beneficiar-se'n. Aquest dret no podrà ser invocat contra una persecució veritablement originada per delictes comuns o per actes oposats als objectius i principis de les Nacions Unides[2]

França, Canadà i Estats Units, per exemple, concedeixen l'estatus de refugiat humanitari a dones que han sofert mutilacions sexuals o que correrien el risc de sofrir-les si romanguessin als seus països d'origen i Espanya a homosexuals perseguides per les seves preferències sexuals.

La legislació i jurisprudència en l'abast del dret d'asil difereixen àmpliament d'un estat a l'altre. No obstant això, els acords internacionals sempre prevalen sobre el dret intern d'un estat. Certs països desenvolupats han establert una quota de refugiats als quals estan disposats a concedir asil, generalment com a resultat d'un conflicte armat en curs. Des de l'última dècada del segle xx la majoria d'aquests refugiats va provenir de: Iran, l'Iraq, els Territoris Palestins, Afganistan, Rwanda, Burundi, Sudan, Congo, Sàhara Occidental, Albània, Xina, Colòmbia, Síria, Alemanya, França, i l'antiga Iugoslàvia.

Sota la Convenció sobre Refugiats de 1951 i el Protocol de 1967 d'acord amb aquests compromisos internacionals, les nacions estan obligades a concedir asil humanitari i no poden ni han de retornar per la força un refugiat al seu país d'origen quan hi corre perill per a la integritat de la seva persona. Malgrat tot aquestes convencions de vegades són passades per alt.

El Dia Mundial del Refugiat se celebra el 20 de juny. Va ser establert l'any 2000 per una resolució especial de l'Assemblea General de les Nacions Unides. Anteriorment, el 20 de juny era el Dia del Refugiat Africà.[3]

  1. «asil humanitari». Diccionari de relacions internacionals. TERMCART. [Consulta: 27 setembre 2022].
  2. «Declaració Universal dels Drets Humans». OHCHR - Nacions Unides. [Consulta: 27 setembre 2022].
  3. «Resolución 55/76. Cincuentenario de la Oficina del Alto Comisionado de las Naciones Unidas para los Refugiados y Día Mundial de los Refugiados». Assemblea General. Nacions Unides, 04-12-2000.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search